top of page

Kinderfietsjes een tweede leven

Rotterdam - Zo’n 25 kleine fietsjes dreigden niet meer gebruikt te worden. Dit omdat de trappers en sommige andere onderdelen ontbraken. Aanschaf van nieuwe fietsen is duur. De medewerkers van Tweewieler de Gadering hadden de oplossing.


Door Raymond Sybesma


Op het schoolplein van de Zalmplaatschool reden regelmatig rode driewielers en fietsjes rond met blije kinderen. Na jaren ontbraken er trappers. Nico Bakker behoort tot de directie en had al geïnformeerd bij de fabrikant om nieuwe trappers te bestellen. Dit bleek niet mogelijk en het alternatief zou nieuwe fietsen betekenen. “Zonde, deze fietsen zijn oerdegelijk”, zegt Nico.


De medewerkers van school hadden bij Fietscafé de Aveling geluncht. Daar kreeg Nico een rondleiding door het pand en zag wat er allemaal nog meer zat. Zo kwam hij ook in contact met Tweewieler de Gadering en vertelde hij het probleem van de fietsjes.

Gelukkig was daar Stefan de Raad. Stefan werkt bij de fietsenafdeling van ASVZ waar hij nu inmiddels twee jaar werkzaam is. ASVZ biedt zorg aan mensen met een verstandelijke beperking. Stefan kreeg de uitdaging om zoveel mogelijk van de fietsjes te repareren. Het was nog een gepuzzel want de trappers bestonden origineel uit 1 stuk. Het ‘simpel’ vervangen was er dus niet bij.


De bestaande trappers werden van de fiets geslepen. Als een echte vakman vertelt Stefan hoe hij een nieuwe draad had gedraaid. Om hier vervolgens de moer met de trapper op te kunnen bevestigen. Om dit allemaal te kunnen bevestigen heeft Stefan de boel aan elkaar gelast. Het lasapparaat is verouderd en toe aan vervanging. Om die reden is er een oproep geplaatst op LinkedIn om een sponsor te vinden. De aankoop zal lokaal gedaan worden bij Lastotaal. Dit bedrijf heeft inmiddels een gasfles, reduceerventiel en laskap gesponsord.

Begeleider Joop van Gils werkt inmiddels al 22 jaar bij ASVZ. Nog even, want over 1,5 jaar gaat hij met pensioen. Hij gaat dan genieten door te reizen met zijn vrouw. Verder zal Joop vrijwilligerswerk gaan doen bij de dagbesteding van zijn zoon.


Iedereen kan bij Tweewieler de Gadering langskomen voor reparatie van zijn/haar fiets. Ook staan er een aantal nieuwe exemplaren in de showroom net als allerlei accessoires. Zo’n 80 procent van de werkzaamheden is voor bedrijven in de omgeving. Denk aan grote terminals waar de medewerkers gebruik maken van fietsen.


Inmiddels is het tijd om de fietsen die achter in de bestelbus staan te terug te brengen. Stefan zegt bij de bus: “Dit project is echt heel dankbaar werk, zeker als al die kinderen straks weer kunnen spelen!”

Met het terugbrengen van de fietsen spreekt directeur Nico zijn dank nogmaals uit. ‘’Dankzij jullie inspanningen konden wij ontspannen wachten op de terugkomst van de fietsen.’’1 komentář


Marco Kremers
Marco Kremers
19. 1. 2023

Suc6! 👊🏻👊🏻👊🏻

To se mi líbí
Overig nieuws
bottom of page